Bulan Sya`ban

Al HamduliLlah, Segala Puja dan Puji dirafa`kan kehadratNYA ALLAH سبحانه وتعالى kerna dengan izinanNYA telah mempertemukan kita, hamba-hambaNYA dengan bulan Sya`ban; bulan yang Mulia, penuh dengan Rahmat dan Barakah.

Bulan Sya`ban ini membawa peristiwa besar ke atas Junjungan kita, Nabi Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم. Diantaranya adalah peristiwa terbelahnya bulan yang sebagaimana tersebut dalam al-Quran di surah al-Qamar ayat 1, turunnya Ayat Perintah untuk berselawat sebagaimana yang tersebut di surah al-Ahzaab ayat 56 dan juga Perintah ALLAH تعالى untuk menukar kiblat dari Masjidil Aqsa ke Masjidil Haram, hal ini diterangkan dalam al-Quran di surah al-Baqarah ayat 144.

Marilah kita bersama-sama memperbanyakkan amalan-amalan yang Diredhai dan Dicintai olehNYA serta RasulNYA صلى الله عليه وآله وسلم seperti dzikr, doa, istighfar, mengerjakan solat-solat sunnat (solat yang fardhu jangan ditinggalkan ), membaca al-Quran (termasuk amalan para Ulama` serta Shalihin dimalam Nisfu Sya`ban untuk membaca surah Yaasin tiga kali dengan setiap bacaan disertai permohonan), puasa (sebagaimana sabdaan RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم : “Inilah bulan dimana amal dinaikkan kehadapan ALLAH Rabbul `Alamin dan aku suka apabila diangkatkan amalanku dan aku sedang berpuasa.” – Hadiths riwayat `Abu Daud dan an-Nasa`i ) dan juga selawat (sebagaimana sabdaan RasulALLAH صلى الله عليه وآله وسلم : “Berselawatlah kamu kepadaku, kerna itu menjadi zakat [penghening jiwa pembersih dosa] untukmu.”– Hadiths riwayat Ibnu Murdaweh رحمة الله تعالى عليهم أجمعين)

Disamping itu, puasa Ramadhan yang tertinggal pada tahun lalu wajib diqadha`. Dan bulan Sya`ban ini adalah masa atau peluang terakhir untuk kita mengqadha` puasa wajib itu. Bagi sesiapa yang masih belum mengqadha` puasa Ramadhan tahun lalu, baiknya mengambil kesempatan mengqadha` nya pada bulan Sya`ban ini. Marilah sama-sama kita pastikan kita telah mengqadha`kan puasa kita. Ingatkanlah pula ahli keluarga kita juga untuk melaksanakannya jika mereka lupa untuk melakukannya dengan sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

[Sumber : Kitab “Nisfu Syaaban – Kelebihan dan Amalan” karangan al-Mukarram al-Habib Hasan ibn Muhammad al-`Attas, khutbah Jumaat ihsan MUIS dan multiply al-Fadhil Ustaz Raja Ahmad Mukhlis حفظهم الله تعالى.]

Sumber : ukhty27

Tentang abizakii

"Seorang hamba Allah yang berusaha mengenal dan mencintai Nabi-Nya"
Pos ini dipublikasikan di Artikel dan tag , , , , , . Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s